Olunda Ryttarförening – en ryttarförening för alla


Start vårterminen onsdag 3/1, teminen slutar tisdag 11/6.

Alla är välkomna, unga som gamla, nybörjare som mer erfarna ryttare. Vi har ridgrupper anpassade för olika åldrar och utbildningsnivåer.

Barn som rider med ledare i sommarmiljö

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG UNDERVISNING

Vi har olika kunskaps- och utbildningsnivåer.                                    

J1-J9 = Junior   S1-S9 = Senior   H/K = Hästlekis/knatte  

1 = nybörjare, 9 = högsta nivå

Alla grupper, oavsett utbildningsnivå, följer samma undervisningsschema, s.k. block med olika teman. Varje block består av fem ridtillfällen, varav tre dressyr, ett markarbete och ett hoppning.

Hästlekis

Rid- och hästutbildning för barn 5-9 år. Lektionstid ridning och teori en timme men räkna med extra tid då vi har samling innan och ev utprovning väst och hjälm. Vi är i stallet eller klubbrummet halva tiden och rider halva tiden. Ridningen sker på utebana, i skogen eller i litet ridhus. Barnen är indelade i två grupper med max fem barn/grupp. Ridningen sker på små snälla ponnyer. Vi använder en lärobok från Ridsportförbundet som heter Minignägg.

Vi ser gärna att barnen har en vuxen med som kan hjälpa till och leda under ridlektionen.

Knatte

Gruppindelning och upplägg sker på samma sätt som hästlekis men ålder är 8-10 år.

Junior

Att börja rida i juniorgrupp är ett stort steg för alla barn som kommer från hästlekis och knattegrupper, ridning sker på större ponnyer och gruppen är dubbelt så stor (8 elever).

Ålder från 9 år och uppåt. Lektionerna hålls i stora ridhuset eller utomhusbanan, vilket innebär att det är betydligt större yta.  

Allt detta sammantaget innebär att barnen måste vara ordentligt förberedda. Det är alltid ridläraren som avgör när barnen är redo i enlighet med vår utbildningplan och ur säkerhetsaspekt. Ofta har juniorgrupperna begränsat med platser vilket gör att en hel hästlekis-grupp inte får flytta upp.

Lektionsplaneringarna för varje lektion gör vi instruktörer tillsammans.

Total tid: 1 timme med samling, upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Ridning sker på C-, D-ponny eller stor häst, (övervuxna ponnyer)

Under varje termin ingår två teorilektioner i den inräknade tiden. Dessa tillfällen används till teori och föreläsning inför tex märkestagning.

Utbildningsplan för att bli junior – barnen ska kunna:

 • göra iordning sin ponny själva före och efter lektionen
 • reglera stigläder och spänna sadelgjord
 • sitta upp själva
 • rida enkla ridvägar
 • rida på böjda spår
 • rida en bana i trav
 • bibehålla den aktuella gångarten
 • ha teoretiska kunskaper och balans för galoppfattning 
 • galoppera själva
 • kontrollera galopp i landning efter ett bom
 • klara av att rida olika typer av ponnyer i olika storlekar 

Senior

Total tid: 1 timme med samling, upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Max 6 ryttare per grupp. Under varje termin ingår en teorilektion i den inräknade tiden. Detta tillfällen används till teori eller föreläsning (tex clinic).