Ridskolan


RIDNING PÅ OLUNDA RYTTARFÖRENING

VT 2024: Startar onsdag 3/1 och slutar tisdag 11/ 6, 23 tillfällen inkl. 2

teoripass för juniorer och 1 teoripass för seniorer.

HT 2024: Startar måndag 29/7 och slutar söndag 22/12, 21 tillfällen inkl. 2 teoripass för juniorer och 1 teoripass för seniorer.

Alla är välkomna, nybörjare som mer erfarna ryttare. Vi har ridgrupper anpassade för olika åldrar och utbildningsnivåer.

GRUPPINDELNING OCH UPPLÄGG UNDERVISNING

Vi har olika kunskaps- och utbildningsnivåer.                                    

J1-J9 = Junior   S1-S9 = Senior   H/K = Hästlekis/knatte  

1 = nybörjare, 9 = högsta nivå

Alla grupper, oavsett utbildningsnivå, följer samma undervisningsschema, s.k. block med olika teman. Varje block består av fem ridtillfällen, varav tre dressyr, ett markarbete och ett hoppning.

Hästlekis

Rid- och hästutbildning för barn 5-9 år. Lektionstid en timme men räkna med total tid 1 timme och 30 minuter då samling sker 15 minuter före och ev provar ut väst och hjälm för dom som behöver. Sedan går man i samlad trupp ner till ridhuset. Efter lektionen går man tillbaks till stallet. Ridningen sker på utebana, i skogen eller i litet ridhus. Max fyra barn/grupp. Ridningen sker på små snälla ponnyer. Som teorimaterial använder vi en lärobok från Ridsportförbundet som heter Minignägg.

Vi ser gärna att barnen har en vuxen med som kan hjälpa till och leda under ridlektionen.


Knatte

Gruppindelning och upplägg sker på samma sätt som hästlekis men ålder är 8-10 år.

Junior

Att börja rida i juniorgrupp är ett stort steg för alla barn som kommer från hästlekis och knattegrupper, ridning sker på större ponnyer och gruppen är dubbelt så stor (8 elever).

Ålder från 9 år och uppåt. Lektionerna hålls i stora ridhuset eller utomhusbanan, vilket innebär att det är betydligt större yta.  

Allt detta sammantaget innebär att barnen måste vara ordentligt förberedda. Det är alltid ridläraren som avgör när barnen är redo i enlighet med vår utbildningplan och ur säkerhetsaspekt. Ofta har juniorgrupperna begränsat med platser vilket gör att en hel hästlekis-grupp inte får flytta upp.

Lektionsplaneringarna för varje lektion gör vi instruktörer tillsammans.

Total tid: 1 timme inklusive leda hästen till ridhuset i samlad trupp samt upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Senast 30 minuter i förväg ska du vara på plats för att göra iordning din häst, samling vid tavlan i stallet där du ser vilken häst du blivit tilldelad. Ridning sker på C-, D-ponny eller stor häst, (övervuxna ponnyer)

Utbildningsplan för att bli junior – barnen ska kunna:

 • göra iordning sin ponny själva före och efter lektionen
 • reglera stigläder och spänna sadelgjord
 • sitta upp själva
 • rida enkla ridvägar
 • rida på böjda spår
 • rida en bana i trav
 • bibehålla den aktuella gångarten
 • ha teoretiska kunskaper och balans för galoppfattning 
 • galoppera själva
 • kontrollera galopp i landning efter ett bom
 • klara av att rida olika typer av ponnyer i olika storlekar 

Senior

Total tid: 1 timme med samling, upp- och avsittning. Ridtiden är 45 min. Max sju ryttare per grupp. Under varje termin ingår en teorilektion i den inräknade tiden. Detta tillfällen används till teori eller föreläsning (tex clinic). 

Anpassad ridning

Vi erbjuder anpassad ridning, kurser, lägerverksamhet och daglig verksamhet efter önskemål och behov i våra handikappanpassade lokaler. 

Privatlektionsgrupper

Bokas efter efterfråga. Minimum 3 elever.

Endast dressyr.

Ingen igenridning men man kan ordna en ersättare med motsvarande utbildningsståndpunkt eller rida igen i vanlig igenridningsgrupp.

Frågor:

olundaryttargard@hotmail.se

Säkerhetsföreskrifter

Olunda är en rökfri anläggning och rökning får endast ske nere på vägen. Vi uppträder lugnt i stallet och respekterar att det är hästarnas hem.

Ridhjälm är obligatorisk under all typ av ridning, även i stallet när vi pysslar med hästarna. Vi rekommenderar väst, vid hoppning/uteritt är väst obligatorisk om man är under 18 år. Vid ridning ska sko/stövel med klack bäras och jacka/tröja med huva är inte tillåten. Uppsatt hår är också att rekommendera. Läs mer om ”Regler på ridskolan”.