Välkommen till stallet


Om du har tid och lust är du alltid välkommen att komma ut och besöka ridskolan innan du börjar rida hos oss. Ofta finns det personal i stallet, men för att vara säker på att någon har extra tid att visa dig runt är det bra att kontakta oss innan du kommer.

När du anmäler dig till ridning resonerar vi tillsammans om vilken grupp och nivå som passar utifrån din tidigare riderfarenhet, ålder och lediga platser. Om du har behov av särskilt stöd eller anpassning när du rider eller är i stallet får du gärna ge oss tips på hur vi kan ge dig ett bra stöd. Vi strävar efter att alla ska känna sig välkomna, trygga och bekväma på ridskolan!


När du fått plats i en grupp ser vi gärna att ni kommer till stallet i god tid för att hinna göra ordning hästen i lugn och ro, helst 30 minuter innan lektionen börjar.


Om ni kommer med bil går det bra att parkera direkt till höger när du kommer till gården, på planen framför ridhuset. Stallet är sedan den första byggnaden uppför backen till vänster, titta gärna på fotot här på hemsidan.


För att undvika olyckor har vi som regel att vi alltid bär hjälm när vi håller på med hästar. Du behöver inte köpa egen hjälm direkt när du börjar, det finns att låna. Om du bestämmer dig för att fortsätta rida rekommenderar vi dock att ni köper en egen hjälm och väst så ni kan få hjälp av proffs i butiken med tillpassningen. Utöver hjälm och väst är lämplig utrustning en sko med klack, gummistövel går bra, samt byxor utan sömmar på insidan. Jacka/tröja med huva ska undvikas. Om du har långt hår – sätt upp det i tofs eller fläta. Undvik bylsiga kläder så är det lättare för ridläraren att korrigera din sits.


Din ridlärare vet när du kommer första gången och tar emot dig. Om ridläraren har lektion då du kommer finns kamratstödjare att fråga om hjälp. Kamratstödjarna känner du igen eftersom dom har en svart väst med texten ”Kamratstödjare”. Dom visar gärna vilken häst du ska ha och var du hittar alla saker.


Du kan själv se vilken häst du ska rida och var din lektion ska vara om du tittar på den vita tavlan rakt fram när du kommer in i stallet via den lilla dörren. Där kan du också se om din häst ska gå på lektionen efter eller om den jobbat klart och ska till stallet/hagen. Om hästen inte ska gå tar du själv eller tillsammans med en vuxen hand om hästen, så tänk på att avsätta tid även för detta när ni kommer till ridskolan.

Om du rider på knattelektion samlas ni framför sadelkammaren i stallet och ridläraren berättar vilken häst du ska rida.

När man är ny i stallet är det mycket att titta på, lära sig och ta in. För oss är det viktigt att alla känner sig delaktiga i ridskolan, och för att göra det behöver man nästan alltid fråga många gånger. Det kan gälla hästarnas namn, rutiner, hästhantering, var saker finns osv. Gör gärna det! Varje dag finns det kamratstödjare som kan hjälpa dig. Vill du läsa mer om våra hästar och vad de heter finns det här på hemsidan.


Vi hoppas du känner dig välkommen till Olunda ryttarförening!